Hydraulische olie voor maritieme gebruik
De druk dragende media in een hydraulisch systeem kunnen veel verschillende vloeistoffen zijn, waarin olie het meest voorkomt.
Een kennismaking met hydraulische oliën
Hydraulische olie is goed voor:
- Zorgen voor een goede smering van alle onderdelen van het systeem.
- De juiste viscositeit hebben bij de werktemperatuur van het systeem.
- Hoge temperaturen kunnen weerstaan.
- Bij lage temperaturen kunnen werken.
- Beschermen tegen corrosie.
- Voorkom of beperk afbraak en oxidatie.
- Scheid de lucht snel en voorkom schuimvorming.
- Organische en/of anorganische materialen, met name pakkingen, O-ringen, slangen, etc. niet vernietigen.
- Hebben een hoog vlampunt.
Verbeteren van de eigenschappen van hydraulische oliën
Om de eigenschappen van hydraulische oliën te verbeteren, worden zij normaal gesproken gemengd met verschillende additieven, de meest voorkomende zijn anti-corrosie stof, anti-schuim en anti-zuurstof.
De temperatuur van de olie is zeer belangrijk vanwege verschillende factoren, waaronder de viscositeit. De olieviscositeit verandert met de temperatuur, waardoor het zeer belangrijk is om de juiste olie te kiezen, die een viscositeit heeft die het beste compromis tussen het smeervermogen en het drukverlies bij bedrijfs- en omgevingstemperatuur is.
Veel voorkomende problemen met olie in een hydraulisch systeem
De drie meest voorkomende problemen met olie in een hydraulisch systeem zijn onzuiverheden, lucht en water.
Een hydraulisch systeem met lucht
Lucht is het meest voorkomend direct na de installatie en op zee. Het is belangrijk om het systeem tijdens de ingebruikname uit de lucht te laten ontluchten. Een hydraulisch systeem dat lucht bevat zal niet goed werken en kan visueel of auditief worden geobserveerd. Lucht is samendrukbaar en een systeem dat lucht bevat zal sponsachtig of verend lijken. Bovendien kunnen pompen en motoren cavitatie ervaren die vrij gemakkelijk te horen is, zelfs een onervaren gebruiker zal kunnen horen dat er iets mis is.
Water dat het systeem binnenkomt
De tweede vervuilende stof is water. Water kan door veel verschillende oorzaken in het systeem komen, waarvan de meest voorkomende de omgevingslucht is, zoals de ademlucht van de olietank. De tank moet af en toe worden leeggepompt. Vooral voor grotere systemen is het sterk aan te raden om dit regelmatig te doen.

De oliekoeler in veel zee-systemen wordt met water gekoeld en er ontstaan lekkages, vooral na lange tijd van stil staan. Side-Power’s hydraulische koeling pompen hebben een laag zuurstofrijk water gehalte. Hier is er een verhoogd risico op door mycobacteriën veroorzaakte corrosie. Een correct gedimensioneerde waterkoeler heeft een beperkt risico op corrosie, maar een te hoge waterstroom, een afgevoerde en niet tegen corrosie beschermde oliekoeler zal uiteindelijk gaan lekken.
Het water emuleert met olie, die melkwit wordt, kleinere waterverontreinigingen kunnen worden gevonden door een oliemonster in een heldere fles of glas te gieten, na 5 tot 10 minuten.