• DC Distributie systemen
 • Stand-alone oplossingen
 • Robuust aansluitmateriaal
 • Victron energy power electronica
 • hoogwaardig schakelmateriaal
 • Offgrid Wind en Solar systemen
 • DC Distributie systemen
 • Stand-alone oplossingen
 • Robuust aansluitmateriaal
 • Victron energy power electronica
 • hoogwaardig schakelmateriaal
 • Offgrid Wind en Solar systemen
Facebook
Bekeken producten

De voordelen van proportionele bedieningspanelen

De voordelen van proportionele bedieningspanelen Proportionele gestuurde boegschroeven zijn al geruime tijd erg geliefd. In dit artikel gaan we nog verder in op de voordelen van een proportioneel boegschroefsysteem.

Door de toename van de scheepslengte en het aantal schepen is de manoeuvreer ruimte in een jachthaven steeds beperkter aan het worden. Gemakkelijk kunnen manoeuvreren is daarom erg belangrijk, waardoor boeg- hekschroef systemen in de meeste schepen standaard worden toegepast. Dit omdat ze een hulp bieden bij het aanmeren op uitdagende locaties of bij ongunstige weersomstandigheden. Echter, tijdens het aanmeren in kalm weer vinden veel scheepseigenaren het gebruik van 100 procent van het vermogen onnodig, zeker in een rustige haven.

Controle over uw boegschroef systeem
Veel scheepseigenaren hadden vroeger vaak schepen met een te lage stuwkracht. Heden ten dagen willen zij graag genoeg vermogen in hun boegschroef hebben. Dit om ervoor te zorgen dat zij optimaal presteren en hun werk ook in de slechte omstandigheden doen. Wanneer u een boegschroef in dit soort omstandigheden wilt gebruiken, is genoeg kracht raadzaam. Juist in deze situaties heeft u de boegschroef het hardst nodig.

Te veel vermogen kan een nadelig effect hebben in kalmere aanlegsituaties. Voor de meeste schippers is dit geen probleem, want u kunt de boegschroef ook pulseren. Dit kan lawaaierig zijn in een rustige haven. De meeste schippers zijn dan ook vaak terughoudend om de boegschroef in rustige havens te gebruiken. Een proportioneel boegschroef systeem biedt juist een andere ervaring en een compromisloze oplossing in verlijking met een aan/uit systeem.

Lees ook: Hoe kiest u de juiste boegschroef voor uw schip?

Proportionele regeling
In tegenstelling tot aan/uit systemen, waar u altijd 100 procent stuwkracht krijgt, start een proportioneel gestuurd systeem in bij een lager toerental. Dit is een enorm verschil, omdat de gelijkere acceleratie veel minder cavitatie in de tunnel veroorzaakt, met een aanzienlijk lager geluidsniveau als belangrijkste voordeel.

Verhoog het comfort uw schip
Een groot voordeel is dat de warmteontwikkeling in een DC-elektrische motor veel lager is wanneer deze op gereduceerd vermogen draait. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om de boegschroef langer te gebruiken. 

Hold-Functie
Met een druk op de knop houden de boeg- en hekschroef u aan de steiger, zodat u zelf aan wal kunt springen en op u gemakt kunt aanmeren. De hoeveelheid stuwkracht kan worden aangepast. Boeg- en hekschroef kunnen individueel worden gesynchroniseerd voor een zijwaartse beweging, hierdoor is aanmeren met één hand zeer eenvoudig maakt, zelfs voor grote schepen.

Loop niet op dampen!
Een van de meest voorkomende problemen bij boegschroef systemen is het bereiken van een te lage spanning. Dit zorgt ervoor dat zij niet goed presteren. 

Dergelijke omstandigheden verkorten de levensduur en het risico op blokkering van de elektromotor, Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat uw elektrische systeem de juiste bedrijfsspanning aan de boegschroef levert. Moderne proportionele systemen worden digitaal geregeld en bewaken essentiële parameters zoals de boegschroefspanning. 


Side-Power: bedieningspaneel voor proportionele boegschroeven in een Princess Yacht.

Proportioneel geregelde bedieningspanelen zijn doorgaans voorzien van een display dat direct informatie geeft aan de gebruiker. De status, de hoeveelheid stuwkracht, vaarrichting, resterende looptijd en batterijcapaciteit worden in real-time weergegeven. Belangrijke gebruikerswaarschuwingen en alarmen worden zowel op het scherm als via geluidssignalen aan de gebruiker doorgegeven. 

De meeste Side-Power systemen die na het jaar 2000 zijn geproduceerd, kunnen worden geüpgraded naar proportionele besturing.

Extra functionaliteit door middel van draadloze afstandsbedieningen
In een Side-Power proportioneel systeem biedt het toevoegen van een radiografische afstandsbediening nog meer voordelen ten opzichte van aan/uit systemen. 

Als u aanlegt en de HOLD-functie gebruikt om de boot langszij de steiger te houden, kunt u eenvoudig de stuwkracht verhogen doormiddel van de draadloze afstandsbediening.

Bekijk hier de Side-Power bedieningspanelen!

Deel deze pagina: